γιωτα καλφα
Ήδη από το Σάββατο άρχισαν να διατυπώνονται αντιπολιτευτικές απόψεις οι οποίες, μάλιστα, δεν διστάζουν να χαρακτηρίζουν τον νέο υπουργό ως «Βαρουφάκη Νο 2» λόγω παλαιότερων απόψεων που είχε διατυπώσει περί αναγκαιότητας «παράλληλου νομίσματος».
γιωτα καλφα
γιωτα καλφα
προοπτικη με 2 σημεια φυγης
Πού, όμως, στηρίζεται αυτή η αντιπολιτευτική ρητορική στο πρόσωπο ενός υπουργού που ακόμα δεν έχει συστηθεί καλά καλά στα υπόλοιπα μέλη της κυβέρνησης;
Ο διεθνούς φήμης οικονομολόγος Δημήτρης Παπαδημητρίου, τον Σεπτέμβριο του 2016, σε εισήγησή του στο “Levy Economics Institute of Bard College” είχε υποστηρίξει την άποψη ότι η υιοθέτηση ενός συστήματος «διπλού νομίσματος» - συνύπαρξης της δραχμής με το ευρώ - ενδεχομένως να λειτουργούσε θετικά ως προς εξισορρόπηση των δημοσιονομικών.
Ο καθηγητής Οικονομικών είχε εκφράσει την ίδια άποψη και σε συνέντευξή του στην εφημερίδα που απηχεί επισήμως τις απόψεις του ΣΥΡΙΖΑ. Σε παλαιότερη, λοιπόν, συνέντευξή του στην «Αυγή» είχε πει, μεταξύ άλλων: «Η δική μου άποψη είναι ότι η εναλλακτική ενός καλοσχεδιασμένου προγράμματος παράλληλου νομίσματος (δραχμή), αν υιοθετηθεί με ριζικές προδιαγραφές, π. χ. την αξία του έναντι του ευρώ και τη διευθέτηση πληρωμής φόρων με αυτό, μπορεί να γίνει η κινητήρια δύναμη για την ανάπτυξη της χώρας».
Αμέσως μετά την ορκωμοσία του νέου κυβερνητικού σχήματος το Σάββατο 5 Νοεμβρίου, η αξιωματική αντιπολίτευση έθεσε το θέμα των απόψεων του κ. Παπαδημητρίου με αποτέλεσμα ο ίδιος να ερωτηθεί από δημοσιογράφους και να διαφοροποιηθεί από αυτές, όπως τις είχε εκφράσει στο Ινστιτούτο Levy. «Όχι βέβαια. Η κυβέρνηση έχει πει ότι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα», απάντησε έξω από το Προεδρικό Μέγαρο.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου